فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 8 (زمستان 1385)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 8 (زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/10/01
  • تعداد عناوین: 4
|
  • کاوشی در حکم فقهی تجسس
    آیت الله محسن خرازی صفحات 77-112
    مقاله حاضر کنکاشی است علمی در حکم فقیهی تجسس و حدود و ثغور آن و احکام مترتب بر آن، نویسنده در این مقاله با استناد به آیات وروایات و سیره پیامبر اکرم(ص) و حضرت امیر المومنین علی (ع)وذکر برخی وقایع تاریخی،با شیوه ای استدلالی، احکام مربوط به تقتیش و تجسس را بیان کرده است.سپس ضمن بیان اهمیت حفظ نظام اسلامی و اساس اسلام با استفاده از قاعده تزاحم، احکام تجسس را در هر مورد بیان نموده و چنین نتیجه گیری کرده است که در مواردی که حکمی با حکم حفظ نظام اسلامی تزاحم پیدا کرد، احکام مربوط به حفظ نظام اسلامی و اساس اسلام، حاکم است .
    کلیدواژگان: نظم و امنیت، تجسس، تحسس، تفتیش، حفظ نظام اسلامی، جاسوسی، حرام
  • نظارت و ارشاد اثربخش در ساعس ناجا
    مهدی صانعی صفحات 113-144
    پرسنل سازمان ممکن است بر حسب شرایط ، به طور آگاهانه یا غیر آگاهانه در دامهای مختلفی گرفتار آیند. گاه این دامها و خطاها آنقدر شدیدند که به شهرت و اعتبار سازمان لطمات سختی وارد می سازند. لذا لازم است در سازمانها مکانیزم های کنترلی و نظارتی کارآمدی طراحی گردد تا از یکسو، با انجام اقدامات یپشگیرانه، پرسنل را در برابر دامها و خطاهای مختلف مصون نگه دارد و از سوی دیگر، با انجام اقدامات انضباطی، اصلاحی و ارشادی، به درمان رفتارهای غیر دلخواه پرسنل خطاکار بپردازد. اما اینکه این مکانیزم های کنترلی و نظارتی دارای چه ویژگی ها و خصوصیاتی بوده و چگونه پیاده سازی و به مرحله اجرا درآیند، متضمن مباحث و نقطه نظرات مختلفی است. در مقاله حاضر سعی شده است تا با بازشناسی سر منشا رفتار انسان، رویکردهای مختلف تغییر رفتار توضیح داده شده و سپس با تشریح ویژگیهای کنترل، نظارت و انضباط (ارشاد) موثر، پیشنهاداتی برای ساعس ناجا ارایه گردد.
    کلیدواژگان: رفتار، کنترل، نظارت، انضباط
  • «مهدی (عج) ؛ از آغاز تا آغاز»
    محمد ساسانی صفحات 145-160
    انتظار چیست؟ منتظر و منجی کیست؟ با نگاهی موشکافانه و علمی به این مباحث و تعمق در چگونگی و کیفیت آنها به نتایجی دست می یابیم که به تنهایی روشنگر بسیاری از نقاط تاریک ذهن بشریت است . اعتقاد به منجی آخر الزمان در تمام ادیان امری مهم و اساسی می باشد. آدمی در مسیر تکامل به سوی ذات اقدس الهی نیازمند بازی عقل و وحی بود و بر این باور است که در نهایت، دولت الهی پیروز خواهد گشت و صلح و آرامس گیتی را خواهد پوشاند. انتظار به معنای تلاش برای فراهم کردن مقدمات ظهور منجی می باشد و این امر مستلزم آگاهی قلبی و روحی انسان است .
    مقاله حاضر، ترجمه ای است بر گرفته از مقالات و سایت های اینترنتی اسلامی که خلاصه ای از آن آورده شده است ؛ با امید به این که از منتظران واقعی قایم آل محمد (ص) باشیم، مقاله حاضر را تقدیم به تمامی کسانی می نماییم که صداقتشان دراین برهوت بدگمانی و شک چون شب چراغ می درخشد.
    کلیدواژگان: انتظار، منجی، غیبت، ظهور، حدیث، پیروان، تقوا، ایمان
  • مبارزه مکتبی و ایدئولوژیک اساسی ترین مولفه مبارزاتی امام خمینی
    امیر سالاروند صفحات 161-189
    مکتب اسلام کاملترین مکتب بشری است که در تمام ابعاد جامعه انسانی دارای برنامه و الگوهای ایده آل و متعالی و دارای نظامی مدون در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی است . پیامبر اسلام (ص) و امامان معصوم (علیهم السلام) در واقع مجریان اندیشه و آرمانهای ناب اسلامی بوده اند، خود به عنوان الگویی کامل در همه زمینه ها و مسایل جامعه انسانی اسلوب و شیوه و روش صحیح و مناسبی را در همه ابعاد فرا روی پیروان خود قرار داده اند. امام خمینی (ره) رهبر انقلاب اسلامی ایران، برای مقابله با نظام پهلوی، با تمسک به مکتب حیات بخش و انسان ساز و جامعه ساز اسلام و الگو قرار دادن منش و روش انبیاء و امامان و بیان غایت و هدف نهضت و قیام آنها، و همچنین معرفی نظام اسلام به عنوان نظامی ایده آل در همه زمینه ها و برشمردن ویژگیها و شاخصه های ممتاز بشری آن و به تبع آن به چالش کشاندن اندیشه ها و ارزشها و ویژگیهای نظام و حکومت پهلوی و معرفی آن به عنوان نظامی وابسته به بیگانان و حرکت در جهت اهداف و آرمانهای استعمارگران، مبارزه مکتبی و ایدیولوژیک را مهمترین مولفه مبارزاتی خود علیه رژیم پهلوی قرار داد، و توانست با ترسیم دورنمایی از جامعه ایده آل اسلامی، موجبات قیام و بسیج ملت ایران علیه حکومت پهلوی را فراهم و حکومت اسلامی را برقرار سازد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، حکومت پهلوی، اسلام، ویژگی، مبارزات مکتبی، انقلاب اسلامی، استعمارگران